6 veje til perfekt vedligeholdelse af dit tag

1 – Tjek op regelmæssigt

Første skridt til en perfekt vedligeholdelse af dit tag, er at sørge for at holde lidt godt øje med det. Dette betyder ikke at du skal rende ud og holde øje med taget hele tiden, men væn dig til lige at kaste et blik på det når du alligevel er ude.

I vintermånederne hvor du så ikke er så meget udenfor, og hvor det måske ikke er altid der er nok lys til at se det, kan du gøre det til en god vane lige at tjekke taget. Selvom det overhovedet ikke er nødvendigt at kigge så ofte, er det ofte lettest at gøre det fast én gang om ugen. SÅ glemmer du det ikke.

2 – Udskyd ikke vedligeholdelse

Spotter du så noget der bør fixes (vi taler mere om dette i de kommende afsnit), bør du ikke udskyde at få det gjort. Tagproblemer kan hurtigt forværres, særligt hvis det har med vand at gør, så det er vigtigt at få ordnet det så hurtigt som muligt. Er det en lille ting som for eksempel at fjerne noget der er faldet ned på taget, bør du i realiteten bare gøre det med det samme.

3 – Tagrens

Et problem der ofte opstår med tage er, at der samler sig ting på det. Store ting som grene og lignende er selvfølgelig et problem, men også mos og alger kan på sigt blive problemer. Begge kan holde på vand hvilket i værste fald kan sive ind under taget, og så risikerer du fugtskader.

En årlig tagrens bør derfor være en essentiel del af din vedligeholdelse. Afhængigt af hvad du har af tag og hvad du har af udstyr, kan det muligvis være smart at få professionel hjælp til dette. Taget kan nemlig hurtigt blive skadet, så det er vigtigt at det udføres korrekt.

4 – Beskær grene over taget

Et tag er bygget til at modstå lidt af hvert, men dets primære funktion er beskyttelse mod vind og vejr. Derfor kan det ikke tåle at der falder store ting ned på det. En hyppig årsag til tagskader, er at der falder store grene ned på taget.

Derfor kan det give mening at beskære eventuelle grene der måtte hænge over eller i nærheden af taget. Selvfølgelig vil du måske gerne beholde nogle træer i din have, men du må vurdere hvor stor en risiko du vil løbe. Store grene på gamle træer der hænger lige over taget, er næsten aldrig en god ide, så her bør du næsten altid overveje at få dem fjernet.

5 – Tagrenderens

Taget er ikke en isoleret ting. Også tagrender er vigtige at vedligeholde hvis du skal sikre en god vedligeholdelse af dit tag. Tagrender sørger jo for at vandet kan løbe væk, men er de stoppede kan det i værste fald betyde at vandet hober sig op og kommer ind under taget, hvilket giver fare for vandskader og råd.

Sørg derfor for at få renset dine tagrender regelmæssigt. Du kan typisk selv gøre det ganske nemt med det rette værktøj hvis dit hus ikke er for højt. Alternativt kan du også få professionel hjælp eventuelt i forbindelse med en tagrensning. To fluer med et smæk.

6 – Gå ikke på taget

Det sidste gode råd når det kommer til vedligeholdelse af tag, er at du ikke skal gå på det. Som nævnt er taget bygget til at modstå vind og vejr, men altså ikke så meget mere end dette. Derfor vil det at gå på et tag ofte kunne gøre stor skade, også selvom du ikke ser det.

Det er også derfor du bør være påpasselig når du renser taget. Dette skal du så vidt muligt gøre uden at gå på det, i hvert fald kun hvis der er særlige områder der er lavet til det. Arbejde helst med redskaber der gør, at du kan blive nede på jorden eller på din stige. Så skal taget nok klare sig godt.