Den komplette vandpibe-guide

Vandpiben er en mellemøstlig tradition, men den stammer faktisk fra Indien. I dag findes vandpiber i hele verden (med nogle regionale forskelle) og den fungerer som samlingspunkt i mange sociale interaktioner – uformelt og hyggeligt. Den danske hygge kan nemlig sagtens kombineres med den afslappede stemning, der findes rundt om en vandpibe.

En Oduman vandpibe kan også fungere som en slags brugskunst; det mundblæste glas, som vasen er lavet af, giver nogle utroligt smukke og unikke vandpiber.

En vandpibe består af 5 dele: øverst er hovedet (eller skålen) hvor tobakken placeres, direkte herunder er bakken, som fanger løs aske fra kul eller tobak. Nederst er vasen – typisk af glas – som holder på vandet, der fungerer som filter for røgen, og mellem vasen og hovedet er midterstykket; et metalrør, der holder alle delene sammen. Sidst, men ikke mindst, er slangen; det fleksible rør, som røgen inhaleres gennem – oftest med et mundstykke for enden.

Men hvordan ryger man vandpibe?

  • Hæld vand i vasen; spidsen af metalrøret skal være cirka 2,5 cm under vandoverfladen.
  • Placer tobakken let i toppen af vandpibehovedet ved at drysse knivspidser af løsnet tobak (også kaldet shisha) ned i skålen og let trykke det sammen til et jævnt lag.
  • Dæk hovedet med kraftig aluminiumsfolie (eller to lag almindelig staniol). Det er vigtigt at folien sidder glat og stramt om skålen, og overfladen skal være glat og flad. Tobakken må endelig ikke røre folien.
  • Så skal du prikke huller i folien; start med at prikke ca. 15 huller med en tandstik, en papirclips eller lignende. Jo flere huller, des mere varm røg kommer gennem vandpiben.
  • Tænd et par vandpibekul (grillkul kan ikke bruges!) ved at holde det over en lighter eller tændstik i 10-30 sekunder. Lad kullet brænde, til det er overtrukket af en gråhvid aske, pust så til det lyser orange.
  • Placer hovedet på toppen af metalrøret, og læg kullene ovenpå folien. Giv hovedet et par minutter til at varme op.
  • Ryg forsigtigt ved at trække luft ind i normalt vejrtrækningstempo, så shishaen ikke overopheder.
  • Juster varmen ved at flytte kullene og banke aske af dem – stiger der røg op fra hovedet, skal du fjerne kullene og lade vandpiben køle.